Kleding

De voordelen van de juiste fietskleding die hoort bij het jaargetijde mag je niet onderschatten. De aanschaf kan misschien wel wat kostbaar zijn, maar je hebt er jarenlang plezier van.

Fietsshirt

Met een thermisch shirt zal je minder last hebben van een nat en bezweet lichaam, omdat deze gemaakt is van kunststofvezels die weinig vocht vasthouden.

Fietsbroek

Het kenmerk van een fietsbroek is dat er een stuk zeem in zit ter voorkoming van zadelpijn.
Ze zijn verkrijgbaar in kort, halflange en lange pijpen. Er zijn verschillende soorten zeem.

Voor de dames zijn er ook broeken verkrijgbaar die lijken op een gewone korte, halflange of lange broek waarin een losse fietsbroek in zit. De zeem is een speciaal damesmodel.

Onderkleding

Door het dragen van thermische onderkleding zal je een stuk minder last hebben van een nat en bezweet lichaam, omdat het zweet gemakkelijker wordt afgevoerd. In de winter houdt het de lichaamswarmte vast.

Tip:

Het is niet altijd nodig je fietskleding te wassen. Vaak is het spoelprogramma van je wasmachine voldoende. Het is goed voor het milieu en beter voor de levensduur van je sportkleding.

Fietsschoenen

De voordelen van fietsschoenen zijn dat je efficiënter fietst. Je hebt meer controle over je fiets.

Er zijn schoenen met een kliksysteem, maar als je er ook op wil wandelen dan  kun je beter fietsschoenen nemen zonder kliksysteem. Dit zijn de speciale fiets- wandelschoenen.

thiers-fiets-kleding-schoenen thiers-fiets-kleding-schoenen2

Handschoenen

Fietshandschoenen zijn niet alleen nuttig bij koud weer, ze zorgen ook voor bescherming bij valpartijen en je hebt meer grip op het stuur.

Regenkleding

Als je regelmatig op de fiets zit kan het helaas wel eens voorkomen dat je een buitje krijgt onderweg. Met specifieke fiets regenkleding ben je hier goed op voorbereid.

Goede regenkleding is regenbestendig, winddicht, ademend en heeft mogelijkheden om ventilatieopeningen te maken. Omdat de eerste drie eigenschappen moeilijk te combineren zijn zal je dit alleen bij dure regenpakken (o.a. gemaakt van gore-tex) aantreffen.

Bij de betaalbare standaard regenkleding moet je een keuze maken tussen ademend maar niet regenbestendig pak of andersom. Het grote nadeel van een niet ademend pak is dat je er in gaat zweten.

Ook kan het gewicht een rol spelen.